7 tips for å håndtere en problematisk ungdomstid

7 tips for å håndtere en problematisk ungdomstid

 

Foreldrerollen er utfordrende, og det kan virke umulig når forholdet mellom foreldre og ungdom har blitt fastlåst. I Wildscape har vil lang erfaring med å veielde foreldre og her er noen enkle tips for å starte veien mot forsoning:

 

1. Ikke bruk energi på å skylde på deg selv for ungdommens problemer.

Det er viktig å unngå å spille "skyldespillet". Vi kan alle komme på uheldige ting vi har sagt eller gjort, og vi kan alle komme på måter andre har såret oss. Å fokusere på dette er ikke veien tilbake til en god relasjon. Det er ingen vits i å straffe deg selv. Hold fokus på å håndtere ungdommen i nåtiden.

 

2. Be om hjelp.

Du kan ikke være alt det ungdommen din trenger til enhver tid, og det kan være vanskelig å innrømme det. Vær et forbilde for tenåringen din ved å vise at når livet blir tøft, tør den tøffe å be om hjelp. Søk støtte fra andre voksne og psykisk helsepersonell som har kunnskap og evner til å hjelpe ungdommen din. Søk profesjonell hjelp for ungdommen din og se deg selv som en sterk forelder som vet når hjelp er nødvendig og hvordan du finner den.

 

3. Vær ærlig med deg selv og ungdommen om utfordringene.

Hvis du tror at ungdommen din har problemer som går utover normale ungdomsproblemer, kan du ha rett. Du kjenner tenåringen din bedre enn noen andre. Lytt til din indre stemme i denne sammenhengen. Er ting veldig annerledes enn det du mener de burde være? Er det sterke motsetninger mellom dere? Anerkjenn ovenfor deg selv og ungdommen at dere har utfordringer.

 

4. Ikke gå gjennom det alene.

La slektninger og venner som du stoler på få vite om bekymringene dine for ungdommen din, og lytt til deres tilbakemeldinger og forslag. Inviter andre voksne til å snakke med og tilbringe tid sammen med ungdommen din, og la venner og familie bidra med å hjelpe deg. Be venner om å hjelpe til med å følge med på ungdommen din, lytte til deg eller gi deg en pause fra alt i noen timer eller dager. Finn måter du og din partner kan støtte og lene dere på hverandre i vanskelige tider.

 

5. Vær åpen og fleksibel.

Dette betyr ikke at du må gå ut og bli med i en yogaklasse, selv om det kanskje ikke er en dårlig idé. Det betyr å være åpen for nye ideer og måter å hjelpe ungdommen din på, og ikke bli for stiv i tankemønsteret ditt om hva som kan gjøres. Begrens ikke evnen din til å hjelpe dem med å bevege seg fremover. Det betyr å aktivt fokusere på ungdommens styrker og tilby positiv tilbakemelding og oppmuntring når det er mulig.

 

6. Ha tålmodighet i praksis.

Det gamle uttrykket "tålmodighet er en dyd" har mye gyldighet når det gjelder å oppdra en utfordrende ungdom. Faktisk er det en nødvendighet. Vær tålmodig med ungdommens problemer, og vær også tålmodig med deg selv og din evne til å hjelpe tenåringen med å finne veien. Vær også tålmodig med helingsprosessen.

 

7. Vær klar over når du er på bristepunktet.

Du kan bare bøye deg til et visst punkt før du knekker. Vær oppmerksom på tegn på utmattelse fra anstrengelsene med ungdommen din. Vær klar over når du trenger en pause og ta den. Hvis du er involvert i en maktkamp med tenåringen din, hev deg over det og la det være når du kjenner at du er på bristepunktet.

 

Og husk, ungdommer er ikke formet for resten av livet. Med kontinuerlig omsorg, omtanke og veiledning vil de fleste bli bedre og vokse opp til å bli trygge og sunne voksne.

Wildscape