Villmarksterapi hjelper unge med å mestre livet

Villmarksterapi er et terapeutisk program for ungdommer ute i naturen, fritt for digitale forstyrrelser. Fysisk aktivitet har positiv effekt på psykiske utfordringer – uansett alder. Kombinert med samtaler med mennesker som ønsker en vel og vet hva som skal til, vet vi at en lang uke i villmarka hjelper mange ungdommer med å fungere bedre i livet igjen.

De færreste av ungdommene vi hjelper har vært på langtur før. Villmarka tar de bort fra stedet der problemet oppstod.

I villmarka blir konsekvensene av egne valg og handlinger tydeligere.

PÅ LAG MED NATUREN

Villmarksterapi er en etablert metode for mestring og endring. Metoden er etablert flere steder i verden, og bygger på en felles filosofi: Vi bruker naturen som arena, og vi bygger mye av tankesettet vårt på urbefolkningen.

Meahcce. Ordet er samisk og betyr der ingen folk bor som er det nærmeste det samiske språket kommer ordet villmark. Espen har bygd mye av tankesettet for den norske varianten av villmarksterapi fra samisk kultur fra kyst og innland.

Naturfolk spiller på lag med naturen – og overgir seg til den og kreftene.

– Livet er et usikkert eksperiment. Vi vet ikke hva morgendagen bringer. Det å overgi kontrollen til naturkreftene kan overføres til livet.

Espen har tilbrakt over 500 døgn i villmarka sammen med ungdommer som har det vanskelig. Han drar helst på tur sammen med andre mennesker.

– Jeg har vært mye ute med andre siden oppveksten i Finnmark og tiden i militæret. Der pleide de å si at jeg luktet bål.

Villmarksterapeut Espen Holmgren

Villmarksterapeut Espen Holmgren

På tur med ungdommer tenner vi alltid bål. Vi fyrer bål uten fyrstikk. En av tingene de unge gjør er å få fyr på bålet. Det gjør noe med unge som aldri har vært på tur før.

FOR UNGDOM SOM STÅR FAST

Villmarksterapi er egnet for ungdom fra 14-25 år og eldre som har prøvd annen behandling uten hell og som står fast. De stanger hodet i veggen, i sin egen vegg. Les mer om hvem vi kan hjelpe.

– Felles for de som blir med oss på tur er at de har prøvd å finne ut av problemene sine der de bor. Det har dessverre ikke hjulpet. Det å dra på tur er en stor avgjørelse, både for ungdommene og foreldrene, sier Espen.

Programmet Wildscape er utviklet i tett samarbeid med psykologer. Grundig forarbeid før møtet med villmarka er viktig.

– Vi bruker mye tid på forberedelser. Ungdommene må skjønne hva de skal være med på – og de må ville ha det bedre. Det er høyst nødvendig å bli kjent om vi skal få til noe, slår Espen fast, og fortsetter;

– På tur skal vi møte det alle forsøker å unngå i seg selv. Det er mitt og villmarksterapeutene sitt oppdrag.

Alt er åpnere i naturen.

GTJ-4.jpg

EI LANG UKE I VILLMARKA

Fem ungdommer. Ni dager i villmarka. Fysisk aktivitet gir mestringsfølelse. Oppgaver som å fyre bål, hogge ved, lage mat og hente vann, blir viktige gjøremål.

For å fungere i naturen, må alle samarbeide. Vi er gjensidig avhengig av hverandre.

– Ute i naturen er vi alle likeverdige. Mange opplever det befriende enten de har høy eller lav status der de kommer fra. Vi behandler alle likt. For min del blir selvet mindre i møte med naturen. Den er så mektig. Jeg blir mindre viktig, og det ser jeg ofte at deltakernes problemer også blir.

For de fleste er ni dager i villmarka nok tid til å lage nye koblinger i hjernen. Fysisk aktivitet og det å være ute sammen med andre mennesker, fungerer. Les mer om hvorfor villmarksterapi virker.

Halve turen handler om fortid.
Vi snakker med ungdommene om hva som har skjedd i livet og stiller spørsmål som: Hvorfor har du det som du har det? Hva tenker du om det?

Vi prøver å komme til en forståelse, og lukke noen dører som ikke trenger å være åpne.

Den andre halvdelen handler om framtid.
Vi vrir fokuset over på handling og aktivitet, og stiller flere spørsmål: Har du lyst til å game resten av livet? Hva tenker du om å aldri utfordre angsten din? Er familien din så ille som du tenker? Da må du stå opp for det. Og er de ikke så ille, kanskje du skal begynne å sette pris på dem?

De unge må lære seg å gi slipp.

– På en tur klarer vi ikke ha kontroll på alt. Ved å ikke ha kontroll på alt, lærer man å gi slipp. Det er ikke mulig å ha kontroll på alt, og det er alltid mye vi ikke vet. Kanskje lærer man å takle livet på en bedre måte.

Vær og vind styrer hva som skjer. Forflytning til neste leir, eller søke ly. Prinsippet om å spille på lag med naturen gjelder.

Det er krevende å være ni dager på tur. Selvfølgelig er det det.

– Vi som jobber med villmarksterapi har mye kraft, energi og pågangsmot og skal løse det oppdraget vi har fått.

– Vi kommer ned til kjernen. Det koster å komme dit. Vi skal tross alt prøve å møte det mange forsøker å unngå i seg selv.

Vilgesvarre-13.jpg

DE VANSKELIGE FØLELSENE

Følelser. Det finnes både konstruktive og destruktive måter å håndtere de på. Vi jobber med de konstruktive.

– Vi lærer ungdommene emosjonsregulering. For å lære seg å regulere følelser, må ungdommene forstå hvilke følelser vi mennesker har, lære seg å gjenkjenne og uttrykke de, forteller Espen.

Livet er en kontinuerlig strøm av opp- og nedturer. Alle mennesker strever. Vi som er med ungdommene på tur skal dele. Vi forteller hva vi strever med.

– Vi lærer ungdommene å snakke fra hjertet og å snakke om følelser. Både de unge og vi som er med blir litt nakne i skogen.

Gjennom å bli kjent med seg selv blir de unge bedre rustet til å gjenopprette relasjoner med familie, venner og de uoppdagede ambisjonene de har for seg selv og sitt liv.

Mellommenneskelighet er det viktigste fundamentet for at ungdommene skal få til endring. Vi blir godt kjent, og bygger et medmenneskelig forhold basert på tillit med hver og en av turdeltakerne.

– Kjærlighet er den sterkeste drivkraften. Godhet er den eneste investeringen som aldri slår feil. En tur i villmarka blir sterk fordi de unge opplever å få nye koblinger i hodet som vi vekker til live, forteller Espen engasjert.

Det å være sammen med andre mennesker som vil en vel ute i naturen, hjelper mot moderne problemer og fastlåste tankemønstre.

Et bål, samtaler på nøytral grunn – kan gi håp og endring.

Vi følger også opp ungdommene etter turen.

ET INDERLIG ØNSKE OM Å HJELPE ANDRE

Espen har et sterkt og inderlig ønske om å hjelpe andre. Med villmarksterapi kombiner han det med å være i aktivitet i naturen.

– Jeg driver med villmarksterapi for å hjelpe andre, unge som har det vanskelig. Jeg vil bidra til at noen får et bedre liv – og kanskje et helt nytt liv. Hvis jeg kan få en ungdom til å begynne på skolen igjen eller komme seg ut i aktivitet etter lang isolasjon, er det helt fantastisk. Ingenting slår det, sier Espen målrettet.


norskmestring20200735.jpg

HAN HAR LYKTES MED Å HJELPE MANGE UNGE MED Å MESTRE LIVET.

– På turene tar jeg på meg ansvaret for å endre fem unge menneskers liv. Det er en forpliktelse til å gi 100 prosent. Jeg gir alltid et helhjertet forsøk på å endre fastlåste tankemønstre. Jeg finner mening i dette.

Villmarksterapi gir styrke til mestring og endring.

Flere ungdommer drar på tur selv etter å ha vært med, på eget initiativ. Det er hverdagsturene som teller, ikke ekspedisjonene.

Vi i Wildscape ønsker å hjelpe flest mulig ungdommer. For å gjøre det, vet vi at vi må komme oss ut på tur. Der skjer det positive ting.

VIL DU BLI VILLMARKSTERAPEUT, ELLER LÆRE MER OM METODEN?

Jo flere vi er som driver med villmarksterapi eller henter inspirasjon fra metoden vi bruker, jo flere ungdommer kan vi hjelpe. Sammen kan vi tenne mange indre flammer – og over ti tusen leirbål.

Vi i Wildscape deler kunnskap for å hjelpe flere med å bruke naturen som arena for terapi og endring. Planen var å lære bort villmarksterapi i villmarka. På grunn av corona, fikk vi ikke gjennomført fysiske kurs. E-læringskurs ble løsningen. Dette gjør at vi kan lære bort villmarksterapi til flere.

Gå til e-læringskurset, eller les om hva som skal til for å bli villmarksterapeut.

Vi prater gjerne med deg som er nysgjerrig på det vi gjør, og vi er her for å hjelpe. Ta kontakt med oss.


VIL DU BLI MED PÅ TUR, ELLER KJENNER DU NOEN SOM BØR BLI MED?

Samtaler, friluftsliv og fysisk aktivitet har hver for seg en beviselig effekt på mange ulike problemstillinger. Vi setter dette sammen. Villmarksterapi er en kraftpakke som gir effekt og hjelper mange.

Wildscape